söndag 11 november 2007

Risveden - en okänd vildmark

Nyligen kom en bok ut som jag stundtals har sträckläst - Risveden, en västsvensk obygds historia. Del 2, författad av Karl-Erik Andersson och Bo Björklund. Del 2 är ett massivt verk på 260 sidor med illustrationer på nästan varje sida.

Risveden är ett två kvadratmil stort skogområde i triangeln Alingsås-Göteborg-Trollhättan, beläget i den östligaste delan av triangeln mot Alingsås. Det är genomkorsat av två vägar men annars ren vildmark. Medan del 1 handlade om den skogliga historien går del 2 går igenom den sociala sidan.

Även om avståndet till Göteborg inte är mer än ca 5 mil så fick folk i denna skogsbygd klara sig på egen hand tills de allmänna kommunikationerna kom. De små samhällena längs de två vägarna hade inte mycket att livnära sig på. Skogsmarken var utarmad och länge idkade man svedjebruk. Förhållandena var helt annorlunda i Göteälvdalen som har en lermark där det växer bara man spottar på den.

Det är nästan makabert att läsa hur man fick slita för att kunna försörja sig. En artikel handlar om att tillverka rep av innerbarken av lind, efter en lång procedur i många steg. En annan om att man var tvungna att samla i löv för ha mat till korna och fåren under vintern. Att valla får i de stora skogarna var besvärlig pga rovdjur och att djuren kunde gå bort sig. En kvinna berättar att de hade höns och var tvungna att ha dem i köket under vintern. Av alla ägg man åt var man tungna att bevara äggskalen, krossa dem och lämna tillbaka till hönsen, annars hade de för lite kalk för att värpa nya ägg.

Dett hände bara för drygt 100 år sedan. Under 1920-talet började folk att flytta ifrån Risveden och på 1930-talet revolutionerades jordbruket då slåttermaskinen och andra redskap kom. Dessa kunde inte användas på de små gläntorna i Risveden och folk flyttade därifrån eller började arbeta i samhällena i älvdalen.

Författarna har gjort en stor kulturgärning att dokumentera denna bygd, om vilket nästan inget varit skrivit tidigare. Boken verkar vara utgiven på ett eget förlag, som med de stora ambitioner man har döpts till Acta Risvedenensis.

Inga kommentarer: